Voortgezet Onderwijs

 

 

Tien jaar geleden kreeg ik de aanvraag om bijles en huiswerkbegeleiding te geven aan een leerling, die ik ook op de lagere school had begeleid voor dyslexie.

 

 

Ik ben mij toen gaan specialiseren in de vakken Nederlands en Engels (gestudeerd in Engeland en afkomstig van Engels talige familieleden) t/m 6 VWO en ook examen training.

Momenteel geef ik de vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer, kunstgeschiedenis, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, economie en t/m VMBO-t wiskunde en NASK

 

De bijles aanbieders rijzen momenteel als paddestoelen uit de grond. 

Ik onderscheid mij met het geven van bijles, met meer dan een leerling helpen en uitleg geven, die zijn/haar boek meeneemt.

 

Tijdens het intake gesprek door de telefoon stel ik veel vragen en bepaal ik samen de hulpvraag/hulpvragen. 

De eerste les bekijk ik of de basis, het fundament al goed is, is dit niet het geval, dan gaan wij in ongeveer twee lessen de basis goed behandelen, zodat het fundament stevig is. Daarna werken wij aan de stof van school. Werken aan de basis is essentieel, vergelijk het maar met de wortels van een boom.

Ik bereid alle lessen voor en ga verder dan alleen uitleg geven over de stof.

Wij oefenen alles in, werken aan zelfvertrouwen en pas mijn uitleg en methodieken aan de leerling aan. Ook maken wij een map, waar de leerling alles nog even in kan opzoeken.

 

Mijn praktijk heet: leer mij het zelf te doen, dat wil zeggen, dat ik een leerling voor een bepaalde periode begeleid en daarna heeft de leerling genoeg bagage om het zelf te doen.

Ook dyslectische leerlingen geef ik genoeg bagage mee, om bijvoorbeeld de Engelse woorden goed zelf te leren.

Leerlingen met dyscalculie help ik met de rekentoets en economie, alles op maat.

Voorbereidend op PTA’s, SE’s en examens wordt de leerling ook door mij gecoacht.

 

Vanaf de eerste les Engels oefenen we al voor het mondeling Engels.

Veel leerlingen die bij mij binnen komen vinden het moeilijk om Engels te spreken, maar meestal ligt het aan durven doen. 

Door uitleg te geven over de klanken en melodie van de taal, de verschillende accenten, benoemen waarom het misschien raar is om Engels te spreken durft de leerling al vanaf het eerste begin Engels met mij te spreken. With a lot of humor!

 

Holiday packing list: English ✔

 

;